2014. december 9., kedd

Csókolom, bájgli van?

 (avagy már megint nem bírok magammal...)

Beindul a nyáltermelés... (kép forrása)
Vagy bejgli? Vagy diós kalács? Mákos is lehet! Volt nekem egy főnököm, aki férfi létére maga sütötte családja karácsonyi bejglijét, és az bizony igazi bejgli volt, titkos recept alapján készült, nem volt az holmi egyszerű kis kelt kalács diós vagy mákos töltelékkel, nem bizony…
Közeledik a karácsony, a finomabbnál finomabb sütemények és ételcsodák időszaka, a háziasszonyok előveszik titkos receptjeiket, vagy a kevésbé titkosakat is és megsütik azt, amit máskor időhiány vagy egyebek miatt nem szoktak.

Nem tudom ki mennyire jártas az internetes recept-lelőhelyek világában, van két nagyon népszerű receptes oldal, ez az egyik, ez pedig a másik. Itt például a bejgli keletkezéséről olvashatunk, természetesen a recept sem hiányozhat. Mindkét oldalon kipróbált receptek sokasága áll rendelkezésre, különböző kategóriák, alapanyagok, stb. szerint egyszerűen keresgélhetünk közöttük.

Másik kedvenc recept-lelőhelyem az ún. gasztroblogok világa. Mutatok most néhány kedvencet!
Az első főleg a házi kenyerek és kelt tészták kedvelőinek jár kedvében, amúgy meg egy makói háziasszony, aki a blogjának és termékeinek köszönhetően óriási népszerűségnek örvend, és ha jól látom már második könyvét adja ki.
Aki sütiket és egyéb édességeket keres, az feltétlenül nézze meg Gabriella blogját, itt van hozzá a tartalomjegyzék.
A sarokkonyha jelszava: Főzni jó, sütni még jobb! Az oldalon található receptek mellett szeretném felhívni a figyelmet a jobb oldalsó sávra is, ahol további gasztroblogok sorakoznak.

A kicsit fennköltebb receptek kedvelői ezen az oldalon csemegézhetnek, azért mondom, hogy fennköltebb, mert innen tudom, hogy létezik olyan, hogy szuvidálás meg olyan is, hogy gabonatej főző, amiben mondjuk eredeti rendeltetésén túl leveseket is lehet kotyvasztani. Például.
Ennek éppen ellentéte a takarékos konyha, amit egy 3 unokás nagymama működtet, itt osztja meg többéves gasztronómiai tapasztalatait és a kisnyugdíjas lét örömeit is.

De a gasztroblogok segítségével betekintést nyerhetünk mondjuk az erdélyi konyhákba is, például itt. Eleinte kicsit szokni kell a nyelvezetet, mert mondjuk a zöldséget megtakarítják és nem megpucolják, de különben remek kis ízvilág tárul elénk.
Találunk a neten kóser recepteket is, például ezen az oldalon.

Vagy az annyira népszerű paleo receptekért sem kell nagyon messzire mennünk, elég, ha elugrunk mondjuk Norvégiába. A receptek mellé gyönyörű fotókat is kapunk a norvég tájról, és vannak a blogon hagyományos receptek is, nem kell megijedni! 
Paleo sütiket a Balaton környékén Móni sütöget, aki 4 gyermekes családanya, újságíró, és ha jól tudom mostanában cukrászdában is árulják az általa kikísérletezett édességeket.
Az abszolút kedvencem, és nem csak mint gasztroblog, hanem emberileg is, ez az oldal. Aki beleolvas, gondolom rájön miért. Különben itt van az oldal receptjeinek jegyzéke.

Természetesen ennél sokkal több érdekes gasztroblog létezik, a fentiek azok, amelyekre időnként jómagam benézek. És hogy miért is írtam le mindezeket? Nos:
-    arra szeretném buzdítani a háziasszonyokat és háziférfiakat, hogy mutassák meg másoknak is tudásukat, legyen szó akár sütésről-főzésről (a kötésről, horgolásról, hímzésről, barkácsolásról, egyebekről most nem is beszélve).
-    tudom, hogy nem ért mindenki annyira a számítógéphez, meg ideje és kedve sincs blogolni (hiszen azzal azért foglalkozni illik), de a szöveges receptek megírása és a végtermék lefényképezése nem okozhat olyan nagy gondot
-    ezért arra gondoltam, hogy teret biztosítok itt a blogon mindazoknak, akik szeretnék megosztani kedvenc receptjeiket, most így első nekifutásra karácsonyi sütemények, édességek, sós falatoznivalók receptjeit várom, ebbe a kategóriába a kalácsok és a bejgli is beletartoznak!

Szóval? Akad itt vállalkozó szellemű háziasszony? Cserébe most nem ígérek nyereményt, legyen ez egy kis karácsonyi nyilvános receptcsere, hiszen lassan mindenhol beizzítják a sütőket és kezdődik az adventi sütögetés.
Tehát a losoncianziksz (kukac) gmail (pont) com e-mail címre kérném szépen a szöveges receptet az elkészítés menetével és egy fotót a kész végtermékről. Ezeket majd felteszem a blogra, és ha elég sok összegyűlik, létrehozok majd egy külön menüpontot is odafent. És ezek lesznek a mi közös losonci receptjeink…

Nos, ki mit szól ehhez? Természetesen itt vagy az fb-n meg is beszélhetjük az egyes recepteket, furfangokat, és milyen jó lenne, ha mondjuk egyszer tartanánk sütikóstolást is élőben, közben meg beszélgetnénk és jól éreznénk magunkat.
Csak úgy. Mi. Itt Losoncon…
Mert megérdemeljük!

(a színessel jelölt szavakra kattintva jutunk el a blogoldalakra)

frissítés (dec. 12.15,): egyelőre ide linkelem a beküldött recepteket:  
1. recept ITT,  
2. recept ITT,
3. recept ITT 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése