2015. március 5., csütörtök

Bemutatkozik (10) - a Nógrádi Könyvtár

Könyv, könyv, könyv…

Nem tudom, ki hogy van vele, én amióta megtanultam olvasni, könyvtárba járok. Volt ugyan pár év kihagyás az életemben, amikor más forrásból szereztem be az olvasmányaimat, de amióta ismét Losoncon élek, teljesen természetesnek tűnt, hogy én oda ismét beiratkozom.
Gondolkodott már bárki is azon, hogy milyen remek szolgáltatás ez? Gyakorlatilag havi pár centért (elosztva az éves tagdíjat) annyit olvashatunk, amennyit csak bírunk! Betűfalóknak maga a paradicsom!

A Nógrádi Könyvtár (Kép forrása)

Talán nem mindenki tudja, hogy a Nógrádi Könyvtár három részlegen kínálja szolgáltatásait, és mindhárom részlegre külön bejáraton juthatunk el: a Masaryk (vagyis „Fő”) utca felől léphetünk be a szépirodalom részlegébe, itt a szlovák nyelvű könyveken kívül 115 féle napi-és hetilapból is válogathatunk, elolvashatjuk akár a Nők Lapját, Szabad Újságot, Új Szót, Vasárnapot és egyéb lapokat is.
Itt találjuk a magyar nyelvű részleget is, talán nem is gondolnánk, hogy a könyvtár 117 030 darabos könyvállományából egész pontosan 23 334 a magyar nyelvű könyv! A klasszikus regényeken túl a romantikus regények, krimik, horrorok, kalandregények, versek, útleírások, stb. és a különböző szakirodalom kedvelői is kedvükre válogathatnak itt.

"Soós Tamás: Éjszaka a Nógrádi Könyvtárnál" (Fotópályázatunkból)

A Kármán utcai nagy kapun jutunk be az udvarba, ahol jobbra fordulva található a szlovák szakirodalom részlege, itt a könyvkölcsönzésen kívül ingyenes internetes szolgáltatást is nyújtanak a könyvtár tagjainak. A blog olvasói bizonyára tudják, hogy az emeleti galérián kiállításokat, a teremben pedig beszélgetéseket, író-olvasó találkozókat is tartanak. Itt található különben a könyvtár legkisebb részlege is, a Regionális irodalom és bibliográfia részlege, ahol szlovák és magyar nyelvű regionális jellegű könyvek sorakoznak.
Az udvarról nyílik az ifjúsági és gyermekirodalom részleg ajtaja is, külön „mesehelyiségük” is van, ahol a gyermekeket különböző rendezvényekkel is várják.
Mivel a kultúra terén az anyagi helyzet olyan amilyen, viszont a könyvtár szeretne rendszeresen új és értékes irodalmat is kínálni, ezért csatlakozott az „Ajándékozz évente egy könyvet” akcióhoz. Ennek több formája van, a legegyszerűbb, ha mondjuk az általunk megvásárolt könyv nem az otthoni könyvespolcunkba vándorol elolvasás után, hanem elvisszük a könyvtárba és „felajánljuk a köznek”, így ahelyett, hogy otthon porosodna másoknak is örömet szerzünk vele.

Évente egy könyvet... (kép forrása)

Március a könyv hónapja, ráadásul Szlovákiában ebből egy hét a könyvtárak hete. Talán ideje lenne otthon megleltározni egy kicsit a könyvgyűjteményünket, biztos vannak benne olyan darabok, amelyet ugyan megvettünk/kaptunk, el is olvastuk, de nagy valószínűséggel többször nem nyúlunk utána, csak a helyet foglalja. Mi lenne, ha tartanánk egy losonci könyvbörzét, könyvcserét? Lenne ez iránt érdeklődés? Van köztünk olyan, aki a KÖNYVTÁRUNKNAK (mert igen, a miénk – értünk van!) könyvet ajándékozna?
Kicsit a huszonkettes csapdája ez: ha kevés a magyar olvasó, a könyvtár nem fog a kevés pénzéből olyan magyar könyveket vásárolni, amelyeknek szűkebb olvasótábora van, inkább a népszerű romantikus és bűnügyi regényeket veszi, mert az iránt van kereslet. Mivel a könyvtár magyar könyvei között túlsúlyban vannak az ilyen regények, a más iránt érdeklődő olvasó nem váltja ki könyvtárjegyét, mert úgy érzi nincs mit olvasnia…
Pedig egyszerű a megoldás: használnunk kellene a szolgáltatást, úgy értem járjunk könyvtárba, és ha évente tényleg csak egy könyvet ajándékozna mindenki, lassan lekerülhetnének a polcokról a szocializmusból ránk maradt poros példányok is…

Szóval, ki mit szól a könyvbörzéhez? Szervezkedjünk?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése