2015. május 3., vasárnap

MÁJUSI előzetes programajánló

a kép az olyan amilyen, de az illat! :-)
Ugyan már május első napjain túl vagyunk, azonban még nem került fel a blogra a havi előzetes programajánló. Az áprilisi „kulturális dömping” után kellemesen üdítő, könnyed programok következnek májusban.

Május 4-én (hétfőn) a Nógrádi Könyvtár magyar részlegére várnak mindenkit, aki szereti a könyveket, szeret olvasni, és szeret beszélgetni is. A „szót értők társasága” civil kezdeményezés, egyik célja a magyar nyelven való beszélgetés, történetmesélés, felolvasás, az élő nyelv használata, gyakorlása. Másik célja a régi és új könyvekről, olvasási szokások változásairól való eszmecsere. Aki nem szeretne egyedül ülni otthon, az menjen 17.00 órára a könyvtárba.

Május 5-én (kedden) délelőtt M. R. Štefánikra emlékeznek az emlékműve mellett, 9.30-tól ünnepi műsor, 10.00-től futóverseny, 11-től a Városháza Házasságkötő terme előtt gyermekrajz kiállítás megnyitója.

Hölgyeim, ha szeretnének otthon hoki nélkül meglenni, akkor a férfiakat nyugodt szívvel el lehet küldeni a losonci Apolló Moziba is, ott ugyanis a világbajnokság jégkorong mérkőzéseit nézhetik majd a mozivásznon. Bővebb infót erről a Városi Újság 13-án oldalán találtam, ITT kikereshető.

Gazdag József nevét valószínűleg a focirajongók ismerik a legjobban, nem oly rég megjelent az Egy futballfüggő naplójából című kötete, ennek bemutatója Rimaszombatban május 6-án (szerdán) lesz a Három Rózsa Kávéházban 18.00 órától, Füleken pedig másnap, május 7-én 17.00 órától a Városi Könyvtárban. A könyv kedvezményesen megvásárolható és dedikáltatható a helyszíneken, ráadásul még Futballkvíz is várja az érdeklődőket!

Aki foci és irodalom helyett egy kis zenére vágyik, az ne hagyja ki május 7-én (csütörtökön) az Andreas Varady Trio koncertjét a losonci B.S. Timrava Színházban 19.00 órától. A fiatal dzsesszgitáros Rimaszombatból indult a világhír felé, ITT bővebben olvashatunk történetéről, nagyon ígéretes tehetség! Jegyek elővételben 8 euróért kaphatók a MIC-ben és az Arany utcai zeneboltban, a helyszínen kezdés előtt 10 euróért.

Május 8-án (pénteken) egy autóbusznyi losonci Diósgyőrbe és a környékére kirándul majd (jó utat!), közben pedig a város képviselői a losonci parkban 11.00 órától a II. világháború befejezésének 70-ik évfordulójára emlékeznek. Fellép az Ozvena vegyeskar, 12.00 órától pedig valószínűleg lőni is fognak, ugyanis a kassai katonai történelmi klub tagjai tartanak majd harci bemutatót. A harcoktól felhevült idegeket 13.00 és 15.00 óra között fúvószenekar segít majd lecsillapítani… Este 20.00 órától A halál neve Engelchen című film tekinthető meg a kertmoziban, a belépés díjtalan.

Május 9-10 ismét kutyakiállítás lesz a parkban, így aki ennél nyugodtabb helyre vágyik, az nyugodtan látogasson ki a víztározóhoz („priehrada”), a természet közelségén kívül a vendéglátó helyek is működnek, aki a friss levegőtől megéhezik, helyben ehet-ihat.

Örömmel értesítünk mindenkit, hogy városnéző sétáink idén is folytatódnak. Május 16-án (szombaton) ismét Puntigán József helytörténész vezetésével kelünk útra 15.00 órakor a Vasútállomás elől, majd a Vasúti utca - Rázus u. - Nejedlého - Kármán u. - Füleki u. - Ady u. - Járková u. át eljutunk egészen a Városligetbe. A séta a Parkok és kastélyok címet kapta. Mindenkit szeretettel várunk!

Aki kevesebbet szeretne sétálni, az használja ki a május 16-i Múzeumok éjszakáját! Bizonyára máshol is lesznek ehhez kötődő rendezvények, egyelőre csak az alsósztregovai Madách-kastélytól kaptam meghívót. Ott szombaton 14.00 órától koncert, 18.00 órától a losonci Timrava színjátszó csoport adja elő Madáchról szóló irodalmi összeállítását.

Május 23-án (szombaton) EGYÜTT lesznek az egykori és jelenlegi losonci magyar óvodások. 25 éves ez az intézmény, ezt szeretnék alaposan megünnepelni. Erről most bővebb információval még nem tudok szolgálni, folyamatosan derülnek majd ki a tudnivalók…

És ugyan a nyomtatott havi programajánlóban még az van feltüntetve, hogy a CSIRIBIRI Játszóház május 10-én várható, ez a dátum azóta módosult: május 31-én (vasárnap) várják a kicsiket és nagyokat a Magyar Kulturális Központba 16.00 órára, ahol Mács Katalin fog népi játékokat tanítani egy kis tánccal, Hajdók Hajnalka pedig quilling – azaz papírcsíktechnika - foglalkozást tart majd.

Kívánok mindenkinek kellemes orgonavirágos, madárfüttyös, békés májust! Találkozunk a rendezvényeken!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése