2015. június 16., kedd

BEMUTATKOZIK (11)

EGYÜTT... avagy a LOSONCI MAGYAR ÓVODA 25. születésnapja

A losonci magyar óvoda jelenlegi pontos neve, Kármán József Alapiskola és Óvoda, mégis a  Losonci Magyar Óvodaként tudjuk értékelni az óvoda történetét. A 25 év alatt ugyanis 3 intézmény részeként is működött a magyar nyelvű óvoda így ez a név az, amely egyesíteni tudja a 25 év alatt felnevelt óvodásokat, szüleiket, pártolókat.

Nézők és fellépők EGYÜTT

A losonci magyar nyelvű óvodai oktatás újkori története 1990-ben kezdődött, amikor néhány óvodáskorú gyermek szülője úgy döntött, közös erővel, együtt megpróbálják bebiztosítani gyermekük számára az anyanyelvi óvodai nevelést. Kérésükre a város 1990 szeptemberében 12 óvodással megnyitotta az első magyar nyelvű óvodai csoportot a Vasút- utcai szlovák óvodában. Mivel Losoncon volt akkor Szlovákia egyetlen magyar nyelvű óvóképző szakközépiskolája, törvényszerű volt, hogy a leendő magyar óvodapedagógusok Losoncon sajátítsák el a gyakorlati tudnivalókat. A Vasút-utcai óvoda helyi, termi lehetőségei nem voltak megfelelőek az óvóképzés gyakorlati oktatásához ezért egy év múlva 1991 szeptemberében már a Füleki-úti szlovák óvodában biztosította a magyar nyelvű óvodai csoport együtt az óvóképzővel a jövő óvodapedagógusai számára a szakmai tapasztalatok megszerzését.

Kis ovisok

Az ezután következő 12 év volt a losonci magyar óvoda virágzó időszaka, amikor az együtt szó külön értelmet nyert a gyermekek, szülők, óvodapedagógusok, leendő óvodapedagógusok és tanáraik, de a losonci magyar közösségnek egyaránt. A 12 óvodásból néhány év alatt 25 lett, és még többen jöttek volna. Mit lehetett tenni, megnyílt a második magyar nyelvű csoport ugyanebben az óvodában. Mivel már annyi gyermek jelentkezett a magyar nyelvű csoportba, hogy 2 csoportban sem fértek, ezért a városnak engedélyeznie kellett a harmadik csoportot is, amely már több mint 60 gyermeknek biztosította a magyar nyelvű óvodai nevelést. A szülők és óvodapedagógusok együtt dolgoztak azért, hogy magyar nyelvet, kultúrát továbbadják. Külön lehetőséget és egyben kihívást jelentett, az akkoriban kezdődő érdeklődés a vegyes nyelvű házasságokban született gyermekek magyar nyelvű óvodai oktatása iránt.

Szintén ovisok

2003-ban a losonci magyar óvodának újra költöznie kellett, és a Kármán József Alapiskola volt az, amellyel együtt kezdte el az óvoda a következő időszakát, és felvette a Kármán József Alapiskola és Óvoda nevet. Jelenleg 2 csoportban 37 óvodás gyermekkel folyik az óvodai oktatás, de még mindig együtt a szülőkkel, óvodapedagógusokkal és iskolai pedagógusokkal szeretnénk a lehető legtöbbet tenni a magyar óvodai nevelésért.

Kis Galáris

2015. május 23-án ünnepeltük a losonci magyar óvodai nevelés együtt eltöltött 25 évét. Az ünnepségen elsősorban a volt és jelenlegi óvodásainknak, szüleiknek és óvodapedagógusaiknak szerettük volna megteremteni a találkozás lehetőségét. Az együttlevés öröme mellett azonban a célunk volt az is, hogy megmutassuk a magyar nyelvű közösségnek, a jelenlegi és jövőbeli magyar szülőknek a magyar nyelvű oktatás korlátlan lehetőségeit.

Nagy Galáris

Az elmúlt 25 év bebizonyította, hogy a magyar nyelvű oktatásban részesült gyermekeink nagyon nagy százaléka rendkívül sikeres, akár a felsőfokú tanulmányaik tekintetében, akár későbbi tevékenységük szemszögéből. A volt óvodások között vannak, akik nemzetközi szintű sportolók, nagyon sok a művész, van díjnyertes költőnk, konzervatóriumban tanuló, de már színpadon sokszor éneklő énekes, nagyon sok hegedűsünk és más zenészünk, táncművészünk, és sok egyéb művészettel foglalkozó gyermekünk. Azt már meg sem tudnánk számolni, hány mérnökünk, és mennyi olyan egyetemistánk van, akik a legrangosabb egyetemeken folytatják tanulmányaikat, életüket akár itthon, vagy Magyarországon, Spanyolországban, Ausztriában, és sok más országban. Egy azonban közös bennük: mindannyian megállják a helyüket éppen ott ahol vannak.

Nagy Kornélia

Az ünnepi műsor keretében bemutatkoztak a jelenlegi és volt óvodásainknak. A fellépők között zenészek, művészek, táncosok voltak. A legkisebbektől a legnagyobbakig szerepeltek a gyerekek így az óvodások után az 1. Osztályos Tóth Bernadett mondta el a meséjét, majd a Kis Galáris és Nagy Galáris éneklőcsoport dalolt, Cseriová Lea és Cseriová Alexandra társastáncokat adtak elő párjaikkal, akik már sok versenyt megnyertek. A következőkben Nagy Kornélia hegedűjátékát hallhatta a közönség, aki  az egri Eszterházy Károly Főiskola gyakorló iskolájában 5. osztályos zenetagozatos ,kitüntetett "színötös" tanulója. Az egri Farkas Ferenc Zeneiskola hegedűszakán 4.éve tanul hegedülni, mint B tagozatos-azaz tehetséges diák. Több nemzetközi hegedűversenyen is részt vett már. Tavaly szeptemberben Galántán arany minősítést kapott a zsűri dicséretével. Az egri Miénk a tér elnevezésű fesztiválon 3 évben egymás után különdíjat kapott. A Folk LC zenekarban Fekete Emma Lili (5. osztályos tanuló) és Bolyós Zsolt voltak a beépített „óvodások“, bár Zsoltika éppen az ünnepség hetében érettségizett és Pozsonyban vagy Nyitrán készül tovább folytatni a tanulmányait.

Nagy Hajnal Csilla

Nagy Hajnal Csilla a költőnk és zenészünk így írt magáról: a Kármán József Alapiskola és a Füleki Gimnázium elvégzése után az  ELTÉ-re járok magyar nyelvészetet és irodalmat tanulok pár hét múlva lesz az államvizsgám. Most elkezdtem franciául tanulni, azt is szeretem. Szeretek írni, legalábbis nem szeretek nem- írni, ez így pontosabb, Meg zenélni is szeretek, mostanában dalokat írni például. Néhány éven keresztül többször kaptam meg a Pegazus díjat, vers és próza kategóriában is, tavaly pedig az Arany Opus díjat, utóbbit egy verssel nyertem el.
Bódi Barbara: A losonci óvoda és magyar alapiskola után a Füleki gimnáziumban tanultam. Jelenleg a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán III.éves gyógytornász hallgató vagyok, terveim szerint jövőre végzek. nem tudom még, hol kötök ki, de mindenképpen gyógytornászként szeretnék elhelyezkedni. Szabadidőmben szeretek zongorázni, zenével foglalkozni, régi ismerősökkel találkozni.  

Tyger

Tyger: Az együttes 3 tagjának közös múltja van- a Magyar óvoda után együtt tanultak a Kármán Jószef Alapiskolában, majd Székesfehérvár mellett Bodajkon a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskolában tanulnak.  Szabó Kristóf Márk – jelenleg 3. osztályos tanuló, aki jövőre a zeneakadémiára szeretne felvételizni, elismert session zenész szeretne lenni Amerikában. A zene mellett a  harcművészetek, illetve a filozófia érdekli. Telek Attila dob szakon tanul. Most érettségizik és felvételt nyert Londonba a Tech Music School zenei egyetemre, ahol majd ha minden jól megy szeptembertől folytatja tanulmányait. Szabó Vince Alexander is a jelenleg érettségizők közé tartozik, de már számos zenei verseny nyertese.
A fellépők közül a Kelemen trió volt az utolsó fellépő, akik életkorban a legnagyobbak voltak.

Kelemenék

Kelemen Zsófia vallomása önmagáról: 22 éves vagyok. 1999-ben ballagtam az óvodámból. Jelenleg Budapesten tanulok, harmadéves vagyok az ELTE gyógypedagógia karán, hallássérültek és értelmileg akadályozottak szakirányon. Szabadidőmben nagyon szeretek néptáncolni. Hat évesen kezdtem a Pitypang néptáncegyüttesben, de azóta sem untam meg. Ha időnk tatja és lehetőség is adódik, szívesen éneklek a családommal megzenésített verseket.
Kelemen Bernadett  1997-ben ballagott a magyar óvodából.  Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem élelmiszermérnöki szakán tanul, pontosabban biotechnológia szakirányon, jövőre diplomázik. Szabadidejében az egyetemi néptáncegyüttesben táncol. A családjával 2006 óta megzenésített verseket énekel.

Az egykori óvodások :-)

Kiállítás keretén belül mutatkoztak be a képzőművészetben vagy egyéb művészetekben jártas „óvodások“. A kiállítást Nagy Adrianna okleveles mérnök rendezte és nyitotta meg. Kiállítóink: Koronczi Dávid, Lukáč Krisztina, Csöbönyei Emma, Nagy Hajnal Csilla, Princz Réka, Gyetvai Anna, Valko Júlia, Nagy Adrianna.
Közös programjaink tervezete között szerepeltek  a huszonévesek labdajátékai, tizenévesek labdajátékai, az óvodások játékai. Ezek a játékok maradéktalanul megvalósultak, mert egyet biztosan leszögezhetünk, a gyermekeink nem felejtettek el játszani. A kézműves foglalkozásokat volt óvodások, és szülők tartották, ami külön élmény volt, mert bizony megható az amikor egy jelenlegi óvodás a 20 éves óvodástól tanulta meg, hogyan készíthet virágot a gyöngyökből. Kisantalné Paragi Emese (jelenlegi szülő) jóvoltából közösen a gyerekekkel készült egy olyan selyemsál is, amely az ünnepi alkalom megörökítésére szolgál. Gyetvai Anna és Kovács Gabriella a gyöngyfűzés tudományába avatta be az érdeklődőket, Valko Mária pedig a fonállal készült csodákból tartott bemutatót.

Készül a selyemsál

Az egész napos rendezvény nem titkolt célja volt, hogy a volt és jelenlegi szülőknek is teret adjon a találkozásra, a közösség építésére, egymás megerősítésére, hiszen mi jelenthet többet egy jelenleg 3-6 éves gyermek szüleinek, mint egy olyan jövőkép megmutatása, amely valós pozitív mintán alapszik. Márpedig a losonci magyar óvoda „régebbi óvodásai“ az élő példái annak, milyen sokat is ér az, ha az anyanyelvén tanulhat valaki, és mindezt együtt teheti másokkal.
Sajnos az időjárás nem volt kegyes hozzánk, így elég sok kompromisszumot kellett kötnünk az ünnepségen, de az óvoda sorsa az elmúlt 25 évben valahogy mindig is így alakult.
Köszönjük azoknak, akik eljöttek, velünk voltak és kitartottak mellettünk a 25 év alatt.
 IDE kattintva tekinthető meg a születésnapról készült videó.

Szöveg: Gyetvai Judit, fotók: Acél Tomás, Bolyós Ottó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése