2015. október 18., vasárnap

Programajánló október 19-25.

Rendkívüli örömmel tölt el, hogy Losonc sem okozott csalódást a Thália színészeinek, hiszen a szombati Nebántsvirág előadásra elég tisztességesen megtelt a B.S. Timrava Színház nézőtere, és úgy láttam mindenki jól szórakozott.

Hogy a következő hetünk se teljen el búskomorságban, mindjárt hétfőn 17.00 órakor a Nógrádi Könyvtárban meghallgathatjuk a losonci születésű Bella Lívia élményeit, amelyeket Közép-Amerikában tett közel két hónapos utazgatásai során szerzett, Mexikótól-Panamáig. Aki szeretne picivel többet megtudni Liviről, az olvassa el a blogon EZT a cikket, valamint hallgassa majd meg a Pátria Rádió adását a hónap végén, hiszen egy hosszabb interjút készítenek majd vele. (De erről még időben szólok). A fényképes prezentációval tarkított rendezvény magyar nyelvű és ingyenes!

Füleken október 19. és 26. között színházi fesztivált tartanak, mindjárt hétfőn délelőtt a füleki Gimnázium két csapata mutatkozik be a Zsibongó és az Apropó.
17.15 órától egy fotókiállítást is megnyitnak, címe Nők a tájban.
18.00 órától a Zsákszínház Alávalók című, 18 éven felülieknek szóló előadása tekinthető meg.

Aki nem rest és szereti Szécsi Pál dalait, az ugorjon el október 21-én (szerdán) Almágyba, ahol az ESZPÉ együttesnek köszönhetően Kósza szél című emlékkoncertet tartanak. Belépődíj 3 euró.

Október 22-én (csütörtökön) ismét érdemes lesz Fülekre ellátogatni, hiszen 18.00 órától Gál Tamás monodrámája, a Hogyan ettem kutyát című produkció tekinthető meg. (Csendben jegyzem meg, hogy a 2014/15-ös évad legjobb férfi színészéről van szó Szlovákiában).

Október 23-án Fülekre látogat a losonci Kármán Színház is, hogy 18.00 órától a többnyire Bächer Iván műveiből összeállított Dalos étlap című felolvasószínházi produkciójával örvendeztesse meg a közönséget. (Fontos figyelmeztetés: nem érdemes korgó gyomorral beülni az előadásra, mert még éhesebb lesz!)

Losoncon közben pénteken a Vakok és Látássérültek Losonci Alapszervezete javára rendeznek jótékonysági koncertet a B. S. Timrava Színházban. A 18.00 órakor kezdődő koncert fellépői Martin Malachovský operaénekes, akit zongorán Branko Ladič kísér. Jegyek elővételben 10 euróért, a koncert napján 12 euróért kaphatók.

Szombaton aztán tényleg tobzódunk a programokban: Losoncon érdemes lesz 16.30 órára ellátogatni a Phoenix Galériába (a Könyvesboltnál, a Vajansky utca 6. szám alatt), ahol Puntigán J. – M. Adamová: Losonc az idő változásaiban című magyar, szlovák és angol nyelvű kötetet mutatják be a szerzők szlovák és magyar nyelven.

Füleken pedig már 15.00 órától ünnepli megalapításának 95-ik évfordulóját a Pro Kultúra Férfikar, ennek örömére a templomban további kórusok is fellépnek az ünnepeltekkel együtt.
Este a színházi fesztivál folytatásaként a Komáromi Jókai Színház előadásában tekinthetjük meg Mikszáth Kálmán Különös házasság című művét Valló Péter rendezésében, többek között a filmekből is ismert Bárdos Judittal, Mokos Attilával, stb.
Szombaton véget ér a nyári időszámítás, ezért ha nem akarunk magunkkal kitolni, állítsuk át vasárnap hajnalban, de legkésőbb reggel az órát, ezúttal egy órával visszafelé, tehát pl. 3-ról vissza 2-re.

Így egészen biztosan pontosan érkezhetünk majd a vasárnap délutáni városnéző sétára, amely 14.30 órakor kezdődik a losonci református templomnál. Remek hír, hogy ismét felmászhatunk a templom tornyába is, így aki legutóbb lemaradt erről a lehetőségről, vagy az ott készített fotóival mégsem annyira elégedett, az ne maradjon otthon. Mivel ennek a sétának a templomok lesznek az alanyai, így a szomszédos katolikus templom és a távolabbi evangélikus templom történetét is megtudhatjuk, ill. alaposan megszemlélhetjük a belső terét is.

A sétát követően bizonyára jól fog esni majd egy kis üldögélés, így ajánlott lesz elmenni Fülekre, ahol a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadása, Moliere Képzelt beteg című műve tekinthető meg 18.00 órától, Koltai Róbert főszereplésével.

És már most szólok, hogy október 30-án is érdemes lesz ellátogatni a Phoenix Galériába, hiszen 3 fiatal alkotó mutatkozik majd be, a losonci születésű Nagy Hajnal Csilla a dalaival, Gužák Klaudia a festményeivel és Csillag Lajos a fényképeivel. Mindezt pénteken (30-án) 18.00 órától.

Itt szeretném felhívni a figyelmet a blog jobb oldalsó sávjában letölthető októberi-novemberi programra is, amely kinyomtatva a Nógrádi Könyvtárban, a Phoenix Könyvesboltban és az aktuális rendezvényeken is megtalálható lesz majd. Gondoljunk azokra az ismerőseinkre, akik nem interneteznek, és juttassunk el hozzájuk is programajánlót…

Közben október végéig a Nógrádi Könyvtárba sok szeretettel várják a nyugdíjasokat, hiszen az idősek hónapja alkalmából számukra most csak 1 euróba kerül az egy éves könyvtári tagság.  - Kár lenne kihagyni, hiszen rengeteg remek olvasnivaló vár ott mindenkire!

Kellemes hetet mindenkinek, találkozunk a rendezvényeken!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése