2015. december 21., hétfő

ÉLÉS-TÁR: flódni

Amint azt ígértem, következzék Melo Magdolna, a Palócföld, ahogy én látom oldal szerkesztőjének flódni receptje. Aki részt vett decemberi sétánkon a zsidó emlékhelyek nyomában, az a séta végeztével kóstolhatta is Magdi finom süteményét. Elneveztem "bejgli összesnek", hiszen annyiféle töltelékkel rendelkezik mintha egyszerre többféle bejglibe harapnánk... Lássuk: 

Magdi és a flódni (fotó: P.J.)
Flódni 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg méz
26 dkg vaj
6 dkg libazsír
2 db tojássárgája
30 ml fehérbor
1 csipet só, és annyi tejföl, hogy jól gyúrható legyen a tészta.

A máktöltelékhez:
20 dkg mák (darált)
2 dl fehérbor (édes)
3 dkg vaj
10 dkg méz
1 marék mazsola, vagy aszalt vörösáfonya
1 narancsból nyert narancslé
1 csipet szegfűszeg (őrölt)

A diótöltelékhez:
25 dkg dió (darált)
10 dkg méz
2 dl édes fehérbor
1 marék mazsola

Az almatöltelékhez:
4 nagy db alma
5 dkg méz
1 csipet fahéj (őrölt)

A lekváros réteghez 20 dkg szilvalekvár (házi)

Elkészítése:
Tészta összeállítása:
1. A lisztet a sóval, mézzel összekeverjük, ezután a vajjal és a zsírral morzsalékos állagúra dolgoztatjuk
2. Ezután tálba tesszük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd fóliába csomagolva megy a hűtőbe. Mialatt pihen, elkészítjük a töltelékeket.
Töltelék elkészítése:  

1. A mák, illetve diótöltelékhez dukáló bort és cukrot összemelegítjük gyöngyözésig, majd fele-fele arányban a mákra, illetve a dióra öntjük. Belerakjuk mindkettőbe a többi hozzávalót is, és hűtjük.
2. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, megpároljuk a mézzel, fahéjjal együtt, majd ezt is kihűtjük. 


Flódni (fotó: M.M.)

Összeállítás:
1. Az eltelt idő elég a tésztánknak, amit a hűtőből kivéve öt részre osztunk, és lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtunk.
2. Kivajazott, kilisztezett tepsiben sütjük. Beletesszük az első tésztalapot, erre rákenjük a mákos krémet. Beterítjük a 2. lappal, amire jön az almatöltelék. Jön a 3. lap, amire a diót terítjük szét, majd a 4. lap, amire a szilvalekvárt kenjük.
3. Záróakkordként beterítjük az 5. lappal, majd egy hústűvel több helyen átszurkáljuk az egész süteményünket az aljáig, majd tojássárgájával megkenjük a tetejét.
4. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük, kb. 1 órán keresztül.

5. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, és ekkor szeleteljük!

Macerás az előkészítése, de megéri a fáradtságot. Nagyon laktató, kiadós sütemény. 

Aki elkészítette, írja meg hogy ízlett! 
Fotó is jöhet! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése