2016. március 23., szerda

Könyvajánló 124

"Férfi és nő ... hogyan is érthetné meg egymást. Hiszen mindkettő mást akar. A férfi: a nőt. A nő: a férfit." (Karinthy Frigyes)
Akár ezzel az idézettel is indíthatnánk mai könyvajánlónkat, amely ma rendhagyó módon két kötetre is szeretné felhívni a figyelmünket. Dr. Csernus Imrét azt hiszem senkinek sem kell külön bemutatni, a losonci Phoenix Könyvesboltban megtalálható kötetéből most az alábbi kettő együtt "húsvéti akciós áron" kapható.

Dr. Csernus Imre
A nő
Jaffa Kiadó, 2008

Dr. Csernus Imre sajátos munkamódszerei és egyéni stílusa révén megítélése meglehetősen ellentmondásos mind a kollégái, mind páciensei körében. Munkájával kapcsolatban a hitvallása a következő: „Teljesen mindegy, hogy az elégedetlenség, a feszültség kompenzálása alkohollal, gyógyszerrel, droggal, munkába való meneküléssel, játékkal, támaszkodással történik, valójában a realitástól való menekülésről szól a sztorija. Ön dönt, én asszisztálok.”
Hogy kinek asszisztál a legújabb könyvében?
„Ez a könyv, ha minden összeáll, a NŐ-ről fog szólni, ami a férfiak imádatának a tárgya, az örök és megfoghatatlan csoda, amit már sokan leírtak és megfogalmaztak. Én meg arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan lesz valakiből jó Nő! Nehéz téma, de ahogy megfigyeltem, ez mindkét nemet egyformán izgatja.”
Szóval igen, Önöknek, kedves nőtársaim és persze, hogy Önöknek is, a teremtés koronáinak, drága férfiak! És miért lesz érdemes elolvasni?
„Ami tény, a könyv elolvasása senkit sem fog jobb nővé tenni! Ezt felejtsük el! Kihangsúlyozom: az elolvasása. Az elolvasás lehet, hogy felhívja az emberek – legyenek akár nőneműek vagy hímnemek – figyelmét bizonyos dolgokra, folyamatokra, esetlegesen információtöbbletet ad. De azzal már illik valamit kezdeni a gyakorlatban is, az illető saját életében. Nagyon sok ember olvas el különböző önismereti figyelemfelhívó könyveket, s akkor azt gondolják, így sokkal több pénzt fognak keresni, meg sokkal jobb emberek lesznek. Sajnos, ez nem működik. Az elolvasott és felismert dolgok gyakorlati alkalmazása azt teljesen más.”
Csernus Imre bevállalta, és megírta azt a könyvet, amit eddig még senki.
Vajon tudjuk-e, hogy mitől nő egy nő, és, vajon mitől jó egy nő?
Meg tudjuk élni saját nemiségünk, akár férfiak vagyunk, akár nők?
Tudunk-e jó példával szolgálni gyermekeinknek?
Jól érezzük-e magunkat a saját bőrünkben?
Teszünk inkább valamit azért, hogy jobbak lehessünk, vagy csak az irigykedésre futja?

Dr. Csernus Imre
A férfi
Jaffa Kiadó, 2009

"Annyit már most nyugodtan elmondhatok, hogy akárcsak A nő című könyvnél – amely alapjában véve nem csupán a nőről szólt –, menet közben már itt is tudtam, láttam, hogy ez a könyv sem tisztán csak a férfiról fog szólni. Szerettem volna sok mindent beletenni a férfiasság kérdéséről, a bűntudat megoldásának az elkezdéséről, a gyászról, halálról, búcsúról, elengedésről, virágokról, önmagamról. Tényleg sok mindent. Válaszokat egy sor kérdésre. Felvetéseket a pasikkal kapcsolatosan. Hogy például „miért élt a párom nyolc hónapig egy másik csajjal párhuzamos életet mellettem, miközben azt bizonygatta, hogy mennyire szerelmes belém?” A minap kaptam egy ilyen e-mailt! Épp karácsonykor robbant szét a dolog…

Amikor ez a könyv készült, körbetelefonáltam egy csomó pasit, akit ismerek. A tinédzserektől kezdve az ötvenesekig valamennyiüknek ugyanazt a kérdést tettem fel: mitől érzik magukat férfinak. A kérdésre, hogy mitől érzik magukat férfinak, a pasik egy jelentős része azt felelte, hogy ezen ők még soha nem gondolkodtak, és ez a kérdés eléggé meglepetésszerűen érte őket… Holott a nők esetében az utóbbi öt-tíz év másról sem szólt, mint hogy definiálják, mi az, hogy nő… Úgy tűnik, ezek olyan dolgok, amelyekről a pasik általában nem beszélnek. Vagy csak nagyon felületesen. Magáról a férfilétről… Azért nem, mert „ez teljesen magától értetődő”, hogy az illető férfi. Fel sem merül, hogy ezt bármi megkérdőjelezhetné…"

A fenti kötetek darabonkénti ára a Phoenix Könyvesboltban 13,80 euró, a kettő együtt 25 euróért most akciósan elvihető!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése