2016. június 26., vasárnap

Programajánló június 27. – július 3.

Igen. Mindjárt vége. A júniusnak, a tanévnek itt Szlovákiában, egyszer majd a fociőrület is véget ér, mindenki lenyugszik, pihen, nyaral, dolgozik, és ha szerencséje van, pár év múlva majd úgy emlékszik vissza erre a 2016-os júniusra, hogy „Tudod, amikor…”.
Mert az élmények adják az élet sava-borsát.

Hogy június utolsó hetében se maradjunk élmények nélkül, összegyűjtöttem néhányat a mostani kínálatból.

Mindjárt hétfőn, június 27-én Rimaszombatba lesz érdemes ellátogatni, hiszen 11.00 órától egy fiatal fotográfus, Kresnye András fényképeiből készült kiállítás megnyitója zajlik majd a Városi Hivatal földszinti galériájában (Fő tér 2.). Az eseményt Páko Mária gitármuzsikája teszi majd feledhetetlenné. Egyébként a tárlat augusztus végéig látogatható.

Mellesleg ha már fotók: aki még nem látta Losoncot madártávlatból, az június 30-ig egész egyszerűen bepótolhatja ezt a hiányosságát, hiszen a Galéria bevásárlóközpontban addig tekinthető meg a légifelvételekből készült kiállítás.

A hét közbülső napjaira nem igazán találtam programot, de június 30-án (csütörtökön) a város sok szeretettel várja a kicsiket és nagyokat a „Vidám játszótérre” (Veselé ihrisko), amely ezúttal a füleki út feletti lakótelepen (Osloboditeľov) lesz megtalálható, számos fellépővel, sport- és kulturális eseménnyel. Kezdés 17.00 órakor.

Július 2-án (szombaton) a gyors autók és motorkerékpárok szerelmesei egyből Bolykra vegyék az irányt, pontosabban az ottani repülőtérre, hiszen ott reggeltől zajlik majd a Powerfest gyorsulási verseny mindenféle kategóriákban. Belépőjegy 8 euró, gyermekek 10 éves korig ingyen, bolyki lakosok szintén ingyen merülhetnek el a benzingőzben…



Aki a motorzúgásnál harmonikusabb hangokra vágyik az szintén szombaton délután 15.00 órára sétáljon el a losonci parkba, ott is a tó melletti Fehér Hattyú vendéglő kertjébe, ahol immár negyedik alkalommal rendezik meg a Muzsikus Juliálist (Muzikantský juliáles). Dixie, rock, pop, gospel és egyebek várják azokat, akik időben asztalt foglalnak maguknak (nagyon ajánlott). A csaknem éjfélig tartó rendezvényre a belépés ingyenes.

Július 3-án (vasárnap) délután 14.00 órakor nyílik meg a felújított zsinagógában Aron Grünhut, az embermentő pozsonyi zsidó üzletember életét bemutató kiállítás, amely augusztus 21-ig lesz megtekinthető.

Ha már zsinagóga, a városi lap szerint július 4. és szeptember 4. között a zsinagóga hétfő kivételével naponta látogatható lesz (hurrá!), mégpedig keddtől szombatig 11.00 – 19.00 óra között (utolsó belépés 18.00 órakor), illetve vasárnap délután 14.00 – 17.00 óra között (utolsó belépés 16.00 órakor). A belépés óránként szlovák nyelvű idegenvezetéssel zajlik. Jelképes belépti díjat is szednek, gyermekek 10 éves korig ingyen, a 10 év fölötti gyermekek és ifjúság 0,50 €, felnőttek pedig 1,00 € ellenében tekinthetik meg a zsinagógát és a kiállítást nyáron.


Aki magyar nyelven szeretne ismereteket szerezni a felújított losonci zsinagóga történetével kapcsolatban, az jöjjön el ma délután 16.00 órára a zsinagógához, hiszen ma helytörténészünk, Puntigán József vezetésével barangoljuk be ezt a csodás épületet. Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk, a belépés INGYENES!

Egy hét múlva hozom a júliusi előzetest, addig is mindenkinek kellemes napokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése