2016. október 30., vasárnap

NOVEMBERI előzetes programajánló

A 2016-os esztendőből előttünk van még két teljes hónap, és bár a mostani napok leginkább az elmúlásról szólnak, nézzük, mi vár ránk novemberben, mielőtt az is elmúlna nyomtalanul…

November 3-án (csütörtökön) Füleken Szászi Zoltán lesz a Füleki Városi Könyvtár vendége, aki a frissen megjelent Bábukák című novellaregényét mutatja be a közönségnek. 17.00 órától Mizser Attila beszélget vele.

Kép forrása

Szombaton, vagyis november 5-én is érdemes lesz Fülekre látogatni, hiszen a Városi Művelődési Központban 18.00 órától a Kassai Thália Színház produkciója, a Tévedések vígjátéka tekinthető meg.

November 7-én és 8-án a Nógrádi Művelődési Központban (Novohradské osvetové stredisko) a csipkeverés alapjait tanulhatják meg az érdeklődők 14.00-16.30 óra között. Jelentkezni november 3-ig lehet a vytvarnedielnicky@gmail.com címen. Részvételi díj 7 euró.


Különben november 7-én (hétfőn) 17.00 órakor ismét találkoznak a „Szótértők” a Nógrádi Könyvtárban, ezúttal az El Camino, vagyis a Szent Jakab-út lesz a téma, régebbi és újabb könyvek segítségével. Az olvasótermi beszélgetésen a részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várnak!

Böszörményi István Mocsáry Lajos emlékműjénél (forrás)

November 8-án (kedden) 17.00 órakor a Kármán József Alapiskola és Óvoda Kármán termében kiállítás nyílik Mocsáry Lajos, aki nem engedett a 48-ból és a 68-ból címmel, Mocsáry Lajos születésének 190. és halálának 100. évfordulója alkalmából. A kiállítást összeállította és megnyitja Böszörményi István. Közreműködik a Serly Kamarakórus és Hajdók Hajnalka.

November 10-én (csütörtökön) Füleken III. LiteraTúra, ezúttal Nagy Csilla irodalomtörténész, kritikussal legújabb tanulmánykötetéről Mizser Attila irodalomtörténész beszélget 17.00 órától a VMK-ban.

Ugyanaznap délután 14.00 órától a losonci Nógrádi Művelődési Központban nemezelt brossokat lehet készíteni 5 euróért cserébe. Jelentkezni e-mailben vagy a 0907 503478 telefonszámon lehet.

November 11-én (pénteken) ismét CSIRIBIRI Játszóház a Kármán József Alapiskola és Óvoda termében Kovács Gabriella és Anderkó Andrea vezetésével. Kezdés 15.00 órakor.

forrás

November 12-én (szombaton) Füleken 18.00 órától a VMK-ban, 13-án (vasárnap) pedig Losoncon 15.00 órától egy érdekes esemény várható a B.S. Timrava Színházban, ahol a V4-es országok színházilag „piknikeznek”. A cseh, lengyel, szlovák és magyar színpadok képviselői közös műsorban lépnek a közönség elé. A magyar felet a Kármán József Színház képviseli és a címben azt írják, hogy „Vörösbort ittam”… Hát 3 euróért megnézhetjük, mi ez. :-)

November 16-án (szerdán) 18.00 órától Füleken a Művészeti Alapiskola volt koncerttermében (Koháry tér 622/2) a hetényi Csavar Színház „Itt és most ugrik a majom a vízbe” című estje tekinthető meg a IV. Őszi Nemzetközi Színházi Fesztivál keretén belül.
 

Színházért nem kell mindig Fülekre menni, november 18-án (pénteken) Losoncon lép fel a Kassai Thália Színház a Mirandolina, te drága című előadással, amelynek rendezője Mikó István. Jegyek a szokásos helyeken, a szokásos embereknél 10 euróért már kaphatók, jó hír, hogy hamarosan a blogon is megnyerhető lesz 2 db belépőjegy!



Mivel Losoncon is Őszi Színházi Fesztivál zajlik, november 21-én (hétfőn) a szlovák nyelven játszó Budapesti Vertigo Színház produkciója vár ránk, amelynek címe (O psíkovi a mačičke – A kutyusról és cicáról) ugyan egy közismert mesére utal, azonban felnőtteknek szól. Kezdés a B.S. Timrava Színházban 18.00 órától, belépődíj 3 euró.

November 24-én (csütörtökön) egy „Egészen kis színház” (Celkom malé divadlo) produkciója, a Play Karenina című szlovák nyelvű előadás tekinthető meg 18.00 órától a B.S.Timrava színházban. Belépődíj szintén 3 euró.

November 26-án (szombaton) FülekenNincs szebb élet a miénknél…” címmel a Rakonca Ifjúsági Néptáncegyüttes és vendégeinek műsora tekinthető meg a VMK-ban 17.00 órától.

November 27-én (vasárnap) 18.00 órától ismét a losonci Timrava színjátszóké a színpad, Ťapákovci című előadásukkal. Az élményt tetszés szerinti belépődíjért cserébe szerezhetjük meg.

És ha már ismerősök, november 29-én (kedden) Marián Lacko és Vlado Sadílek a B.S. Timrava színpadán. A Koldusok és az Egy őrült naplója című monodrámák 18.00 órától tekinthetők meg 2 euróért cserébe.

November 30-án (szerdán) Füleken a Városi Művelődési Központban 17.00 órától Ilma Rakusával, a magyar-szlovén származású, rimaszombati születésű, Svájcban élő írónővel Juhász Dósa János beszélget.


A felsoroltakon kívül várnak ránk a mindenféle kiállítások Losoncon és Füleken is, gondolok most például a Szabó Gyula Emlékházra vagy a Gyurkovits kiállításra a Nógrádi Múzeumban és Galériában. Csütörtökönként pedig a legkisebbeket ingyen várja a RINGATÓ a Nógrádi Könyvtárban.

Elképzelhető, hogy a hónap folyamán újabb programok is előkerülnek majd, érdemes ezért minden héten elolvasni a losonci anziksz rendszeres heti programajánlóját. :-)
Kívánok mindenkinek kellemes novemberi élményeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése