2016. november 10., csütörtök

A felújított ravatalozó - Jeles Személyiségek Terme

A losonci anziksz eddigi helytörténeti cikkeinek szerzője, Puntigán József, rendszeresen tudósít a losonci eseményekről a korkep.sk portálon, szíves engedelmével a losonci felújított ravatalozóról írt cikkéből idézek itt egy keveset. A teljes cikk a szerző fotóival együtt ITT olvasható.

"Közel két éves folyamat után a Halottak Napja előestéjén a losonci köztemetőben a felújított régi ravatalozó épületében átadták a Jeles Losonci Személyiségek Termét.

A ravatalozó

Az épület 1927-ben épült városi költségvetésből, ravatalozóként. Egyik termében bonctermet alakítottak ki, amely a városi kórház új épületének felépítéséig töltötte be feladatát. Az épület felújítását a losonci Polgármesteri Hivatal kezdeményezte, s támogatta a Városi Képviselő Testület is. A költségek fedezésére kétszer is gyűjtést szerveztek, de az csak minimális bevételt eredményezett, így azt csaknem teljes terjedelemben a városnak kellett biztosítani.
 
Néhány jeles személyiség

Az épületnek három nem túl nagy méretű terme van. A bejáratból nyíló középső terme a város polgármestereit mutatja be, valamint előadói teremként lesz használva. A további neves személyiségek – írók, festő, művészek, orvosok, stb. –  táblái a bal oldali teremben kaptak és kapnak helyet.

Korabeli dokumentumok, fényképek

A jobb oldali terem – az egykori boncterem – a losonci temető(k) történelmébe ad betekintést. Megtekinthetőek itt korabeli dokumentumok, fényképek, térképek stb.

A losonci temetők

Itt található az egykori boncasztal is, melyen Losonc régi térképeinek a temetőkre vonatkozó részletei láthatóak.

Az egykori boncasztal

Az előadásokat, vezetett temetői sétákat a tervek szerint előzetes bejelentkezések alapján a Városi Információs Központ fogja biztosítani."

Ennyi a cikkből az idézet, a teljes cikkben sokkal több információ olvasható és fénykép tekinthető meg ITT.
Én pedig elöljáróban elárulom, hogy terveink alapján november 27-én vasárnap idei utolsó sétánkra indulunk majd, amelynek célja épp a losonci temetők és azok titkai lesznek. Találkozunk 14.00 órakor a felújított régi városháza előtt a Kubinyi térnél.

(Idézett szöveg és fotók: Puntigán József, egyéb infó: Éva)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése