2017. január 24., kedd

ÉLÉS-TÁR 2017-ben is

Az év végi Hónapsoroló írása közben tudatosítottam, hogy bármennyire is nem úgy tűnik, azért az ÉLÉS-TÁR rovatba már érkezett néhány érdekes recept. Örömmel jelentem, hogy Szabó Klárinak hála, ma ismét főzünk, legalábbis virtuálisan, aztán a valóságban ki-ki kedve szerinti időpontban...
Át is adom a szót Klárinak:

"Kezdjük ezt az évet egy nagyon klasszikus régi étellel, ami szerintem ízletes, meglehetősen egyszerű, de mégis kevesen csinálják. Inkább csak nosztalgikusan hallom ismerőseimtől ahogy mondják... hűha, ezt utoljára a nagyanyámnál ettem.....na szóval mi kell hozzá? Szándékosan nem a nevével kezdtem ennek az ételnek..

Na szóval,
néhány krumplit megfőzünk sós vízben majd leszűrjük, és gyúródeszkára vagy arra a célra használandó valamire kiterítjük.

Főtt krumpli és krumplinyomó csendélet :-)

Azért terítjük, hogy gyorsabban hűljön majd a – nálam legalábbis – ritkán használt krumplitörővel gyönyörű pici kis darabokra „összenyomjuk”.

Krumpli átnyomva

Sok sóval és félgrízes liszttel közepes lágyságú tésztára gyúrjuk.

Behavazott táj... :-)

Tetszés szerinti gombócokat készítünk és míg be nem fejezzük az utolsó adag készítését addig egy fedett tál alatt tartjuk  a masszát (állítólag megpuhul, ha  lassan készítjük eme eledelt, ill. ha közben teregetünk, port törlünk, stb…)

Most még gombóc

A kis gombócokat még kisebbre vágjuk és kézzel kígyóformát alakítunk belőle, majd felszeleteljük kb. 1 centis alakúra.

Most már nudli

Eme alakzatokat aztán újból gyengéden tenyerünkkel tovább sikáljuk, míg egyforma kellemes kis „begyerőket”  nem kapunk.
Na ez az ! A BEGYERŐ!!! Biztos ahány ház, annyi név???*

Kifőzve is nudli :-)

A lényeg a lényeg a kis begyerőket forró sós vízben megfőzzük, „míg fel nem veti őket a víz”  - hallom közben a mamuci csengő hangján valahol a messzeségben…

Túrós begyerő

S mikor kiszedtük a vízből meglocsoljuk egy kis zsiradékkal, igazán finom, ha olvasztott vajat teszünk rá, szép aranysárgára felpezsdítve és aztán jöhet a túró, aki édesen szereti az akár dióval, mákkal, vajon perzselt prézlivel meghintve fogyaszthatja.
Vigyázat ! "A gyomrot megüli, de rendesen" - cseng a fülemben újból a nagymamám hangja.
Jó étvágyat és gyakori készítést!
Na pusszantás!
Klári"

*Klári képes beszámolója alapján igazán könnyű elkészíteni ezt a kiadós étket, amit nevezhetünk nudlinak is (ehhez számos variáció ITT található) vagy angyalbögyörőnek (további érdekes megnevezések ENNEK a cikknek az elején), és azt hiszem nem mondok valótlant, hogy innen már csak egy lépés az olasz gnocchi.

Hirtelen meg is éheztem :-)

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nálunk , a Bükk lábánál is begyerőnek hívtuk gyerekkorunkban. Most már nudli, de....én még mindig begyerőnek hívom, épp most készül!!!!

    VálaszTörlés
  2. De jó! Amúgy nálunk a családban bögyörő :-)
    Az meg külön öröm, hogy ezt a második éve hallgató blogot valaki még olvassa :-)

    VálaszTörlés