2017. február 4., szombat

ÉLÉS-TÁR: Kukoricakása

Receptekből sosem elég, következzék ismét egy ötlet Szabó Klári szövegével:
"Mit szóltok egy nagyon gyors és nagyon-nagyon régi recepthez?
Oly egyszerű és mégis nálunk is csak akkor kerül terítékre, ha a páromnak eszébe jut a gyermekkora és már nem is tudjuk, mit is ennénk...
Egy kis finom kukoricakására gondolok, amit minden tájon másképp neveznek.
A finomra őrölt kukoricadarát használom, amit jól felengedek sós vízzel és hagyom főni. Ki milyen sűrűn szereti, annyi vizet tesz hozzá. Készíthetjük úgy is, mint a grízt, tehát forralt vízbe fokozatosan szórom a kukoricadarát, míg kellő sűrűséget nem kapok.
Tálalás előtt nagyon finom, ha egy kis vajat teszünk bele.

Kukoricakása tepertővel

Édesíthetjük kakaóval, cimettel (fahéjjal), lekvárral, dióval, vaníliával, ill. kinek mi tetszik.
Nagyon finom egy kis melegített friss tepertővel, esetleg egy kis savanyított káposztával...
Remélem, sokan kipróbáljátok, ill. biztos sokan ismeritek, csak kevésbé készítjük."

Én pedig a teljesség kedvéért hozzátenném, hogy ez a puliszkának, vagy az olaszok által polentának nevezett eledel igazán változatos alapként szolgálhat, főzés után meg is süthetjük, az ízesítésének pedig igazán csak a fantáziánk (kamránk) szab határt... Még több információ és recept például EZEN az oldalon, vagy akár EZEN is.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése