2017. március 4., szombat

ÉLÉS-TÁR: krumplis lángos és kenyér

Gábor Piroska Írországban él a családjával, 2014-ben már küldött nekünk receptet az akkor még Losonci receptcsere elnevezésű rovatunkba, amely azóta az ÉLÉS-TÁR rovat szerves része lett. Akkor és most is egy alapreceptből kétféle finomságot készített, ezúttal lángost és kenyeret sütött. Következzenek tehát Piroska szavai:

Nem vagyok valami nagy konyhatündér, de igyekszem a családom számára sütni-főzni azokat a finomságokat, amiket én is szerettem kiskoromban, mert itt Írországban sok minden nincs...

LÁNGOS hozzávalók:
3 dkg élesztő
1dcl tej
3 dcl langyos víz
2 db közepes krumpli
40 dkg liszt

Elkészítés: a krumplit megfőzzük és összetörjük, az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral és liszttel szétkeverjük, és langyos helyen megkelesztjük (nem túl soká csak egy kicsit megemelkedjen). Közben a lisztet egy tálba előkészítjük, hozzáadjuk az összetört krumplit, sót és a megkelt élesztőt, majd a hozzávalókat jól összedolgozzuk, egész addig míg a tészta el nem válik a táltól. Meleg helyen (nem túlságosan) kelni hagyjuk, ha megkelt a tésztát a kilisztezett gyúródeszkára tesszük és széthúzzuk a deszka nagyságára és egy nagyobb méretű pohárral vágjuk ki. Az így kapott kerek tésztát olajos kézzel húzzuk szét pl. palacsintasütő nagyságúra. Forró olajban sütjük. Tetszés szerint olajos törött fokhagymával, ketchuppal vagy tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.  


A KENYÉR ugyanaz a recept mint a lángos, csak teszünk bele kb. fél deci olajat, és ha a gyúródeszkára kiöntjük a megkelt tésztát kenyér formára formázzuk. Az én sütőm alulról éget ezért több réteg sütőpapírt teszek a tepsibe, és bekenem olajjal. Kb. 220 fokon sütöm, ha kezd barnulni a teteje, leveszem 180 fokra és bekenem a tetejét, majd tovább sütöm, míg a tűpróba nem tiszta...

Ennyi Piroska kipróbált receptje, bevallom ilyen krumplis lángost még nem készítettem, ideje kipróbálni!
Akik szeretnék kipróbálni a kenyérsütést, azoknak a fenti egyszerűbb recepten és a múltkori időigényesebb öregtésztás recepten kívül sok szeretettel ajánlom egy makói háziasszony oldalát, aki már a kenyérsütés minden csínját-bínját kitanulta, egy rakás új receptet is kikísérletezett az évek során. Érdemes alaposan körbenézni az oldalán, számos hasznos praktikát oszt meg az olvasóival.

Természetesen én is várom a kipróbált, bevált recepteket: akinek kedve van, küldje el min. egy fotó kíséretében kedvenc receptjét a losoncianziksz@gmail.com e-mail címre. Köszönettel veszem és megjelentetem itt az oldalon. :-)

1 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a recept , amit még ma kipóbálok , köszönöm szépen .

    VálaszTörlés